Mundelar

 

Rakt Tränsbett

Rak tränsstång, Bombers Mullen. Finns i 2 tjocklekar 10, 12 mm. Med Bombers naturligt rundade form.

Ett rakt bett fördelar trycket jämnt i munnen. Det blir tryck i mitten på tungan, på sidorna och nedåt på lanerna när bettet inverkar. Bettet tar liten plats i munnen.

För hästar med stor tunga och rak gom som inte är direkt känslig på tungan. Viktigt med rätt storlek, ej för långt (stort). Tygelinverkan på ena sidan av bettet påverkar även andra sidan.

 

 

Rakt Tränsbett med port (låg vid)

Rak tränsstång med liten port, (låg och vid), Bombers Oledade Portbett. Finns i flera tjocklekar, vanligaste är 10, 12 mm. Med Bombers naturligt rundade form.

Ett rakt bett fördelar trycket jämnt i munnen. Den låga vida porten lämnar extra utrymme och plats för tungan. Trycket hamnar mer på sidorna och nedåt på lanerna när bettet inverkar. Sist kommer trycket på tungan, vilket ger hästen extra tid att möta upp med sin tunga (muskel). Bettet tar liten plats i munnen.

För hästar med stor tunga som inte är känslig på lanerna. Ett bett med denna mundel ger hästen en känsla av mer plats för tungan. Viktigt med rätt storlek, ej för långt (stort). Tygelinverkan på ena sidan av bettet påverkar även andra sidan.

Lockup Tränsbett

2-delat tränsbett, Bombers Lockup. Finns i 4 tjocklekar 10, 12, 14, 16 mm. Med Bombers naturligt rundade form.

Ett ledat bett som vid kontakt med tygeln låser sig i rundad form och där övergår till att fungera som ett rakt oledat tränsbett (Bombers Mullen). Bettet ger fördelen av två olika betts funktioner i ett. Bettet är rörligare än en rak tränsstång då det är ledat, men fördelar trycket jämnare i munnen än det 2 delade, när lockup funktionen börjar. Det blir tryck i mitten på tungan innan bettet låser sig, på sidorna och nedåt på lanerna när det låst sig i det fasta läget. Bettet tar liten plats i munnen men är något rörligare och mer flexibelt än ett Mullen. Kan aldrig ge "nötknäppar" aktion.

2-delat Tränsbett

2-delat tränsbett, Bombers 2D. Går att få i 4 tjocklekar 10, 12, 14, 16 mm. Med Bombers naturligt rundade form.

Ett ledat bett som vid kontakt med tygeln trycker på tunga och laner. Lämnar god plats för tungan och ligger stabilt. "Ställer sig" nästan aldrig upp tack vare den runda formen. Bettet är rörligare än ett rakt oledat tränsbett då det har en led. Fördelar trycket över de två mundelarna och tar liten plats i munnen. Kan upplevas något "skarpare" för hästar med rak gom och känsliga mungipor.

Bettet är rörligt genom leden i mitten och passar till en häst med lite plats i munnen (stor tunga). Rids med lätt hand. Detta bett uppmanar hästen att ge efter i nacken och förfinar kommunikationen. Kan upplevas som skarpt med nötknäppar aktion av en del hästar beroende på handen.

 

3-delat Tränsbett

3-delat tränsbett Bombers 3D. Finns i flera tjocklekar, vanligast i 10 o 12 mm. Mellanlänken finns i tre storlekar: 45, 55, 63 mm (vanligast 45 mm) beroende på behov av kontroll (=tungtryck) och storlek på häst. Med Bombers naturligt rundade form. Mellanlänkens storlek bör motsvara en tredjedel av bettets totala mundel för att bäst fördela trycket. Annars flyttas trycket inåt tungans mitt mot lederna på bettet

Ett tvåledat bett som är rörligt, med två brytpunkter där mellanlänken ligger platt an i 45 graders vinkel mot tungan (för att fördela tungtrycket på så stor yta som möjligt).
Fördelar trycket jämnt över tungan och utåt nedåt mot lanerna.


För hästar med behov av inverkan på både tunga och laner, jämnt fördelat och rörligt. Även för hästar med platt gom och lite plats för ett bett, som accepterar direkt tungtryck. Oberoende tygelinverkan är möjlig.

 

 

Waterford

"Bubbelbett" (länk med sammanhängande kulor), rörligt åt alla håll. Köpes 0,5-1 cm större än normalt för att tillåta kurvningen runt tungan inne i munnen. Finns i 16 mm tjocklek.

Fördelar trycket jämnt över tunga och laner. Hindrar hästen att bita sig fast i bettet och låsa sig då mundelen är så rörlig.

Lämplig för hästar som biter sig fast och tar tag i bettet. 

Kan dock upplevas som skarpt av hästen om man inte har en känslig hand.

 

 

AC Production © 2010
Bombers Bits, Hemmesta Dalväg 31, 139 30  Värmdö
0768-650 430
info@bombersbits.se