Nosgrimmor

 

EngelskNosgrimma (Cavesson)

En utav de vanligaste nosgrimmorna. Kommer ursprungligen från Frankrike (-Cavecon- som betyder grimma). I sin originalversion bestod den av enkelt läder som sattes innanför sidostyckena två fingerbredder nedanför benet och spändes så att man fick in två fingrar. Idag är de flesta Engelska nosgrimmorna fodrade för att göra det skönare för hästen.

Denna nosgrimma fyller en funktion mer som prydnad än som stöd till bettet. Sänkes denna nosgrimma ner ett hål eller två kan den delvis hjälpa till att hålla munnen stängd. Detta räcker för de flesta normala hästar.

Grandstand (Svensk nosgrimma)

En variant av en Engelsk nosgrimma kallas för Grandstand. Det som skiljer sig från den vanliga Engelska är fästet under hakan. Denna stängs med en rem som kan jämföras med ett halvstryp som spänns från båda håll istället för bara med rem och ett spänne, vilket ger möjligheten att hålla munnen stängd på hästen på ett inte alltid så snällt sätt. Kan ge många stora problem inne i munnen om den stängs för hårt. Detta glöms ofta bort.

Remont nosgrimma

Omsluter nosen väl ovanför näsborrarna. Fästes nedanför bettet och stänger munnen nästan helt. Alternerar dock i viss mån funktionen på bettet då den utövar tryck som hamnar både på nosen och under hakan vilket ofta får hästen att sänka huvudet. Bettet stabiliseras och inverkar mer jämnt över hela munnen. Konsekvensen blir att(när munnen är stängd) överförs tyglarnas inverkan direkt på nosen. Lämplig för unghästar och hästar med stora tandåsar där tryck från engelsk eller aachen kan se sår och obehag på insida kinder.

AachenNosgrimma (Flash)

Kombinerad Engelsk nosgrimma med Remont. Inte lika effektiv som Remonten att stänga munnen med men stöder ändå bettet bra. Motverkar att hästen rör käkarna i sidled. Nostrycket är fortfarande större högre upp via den övre remmen (den Engelska). Sätt den 2 fingrar nedanför kindbenen så det inte skaver och spänn inte så hårt att tändernas åsar skär in i kinderna på insidan. 2 fingrar ska kunna gå innanför då brukar det vara lagom hårt.

Pullar nosgrimma (Mexikansk el Grakle)

En korrekt fungerande Pullar (Mexikansk) nosgrimma är gjord för att trycket på nosen ska komma i krysset. Här går trycket mycket lättare att anpassa och flytta än med de andra nosgrimmorna. Övre remmen fästes innanför sidostyckena under hakan och nedre remmen fästes under bettet. Trycket på nosen är mindre kraftigt än hos övriga nosgrimmor då det flyttats uppåt mot ansiktet. Var noga så det inte skaver på kindbenen (ringarna) och se till att krysset på nosen hamnar tillräckligt högt.

Sidepull

Bettlöst träns. Finns i olika varianter. Ser ut som ett vanligt träns dock utan sidostycken för bett. Den bästa varianten har ringar för tyglarna i sidan på nosgrimman (engelsk) och är mjukt och skönt för hästen. Remmarna bör inte vara för smala och vara mjuka och följsamma. Tänk på att vänja hästen från marken om den är yngre innan du sitter upp eller ha hästen på longerlina tills ni kommunicerar bra med varandra. Tyglarna inverkar då enbart på nosens rygg. Så röst och säte måste vara de första hjälperna att använda. Bra att vänja alla hästar vid så de får variation och avlastning i munnen. Hästen tenderar också att bli mycket mer lydig och avslappnad av att tränas med Sidepull (bettlöst) regelbundet ! ALLA BORDE PROVA !

 

AC Production © 2010
Bombers Bits, Hemmesta Dalväg 31, 139 30  Värmdö
0768-650 430
info@bombersbits.se