Välkommen till Bombers Bits

Bombers Bits, anatomiska hästbett handgjorda i Sydafrika


Bombers Bits är tillverkade av sötjärn (sweet iron) och mässing. Alla sidostycken på Bombers Bits är av rostfritt stål. Sötjärn och mässing är båda metaller som stimulerar hästens salivering och ger hästen en "varm" känsla i munnen. Alla Bombers betten har den lite rundade formen på mundelen som fördelar trycket över en större yta och minskar punktbelastningen och därmed ökar avlastningen på hästens mjukdelar. Därför minskar risken för tryckskador under förutsättning att bettet är rätt utprovat till Din häst. 

Funktionen bakom Bombers Betten bygger på följande princip:

Pressure -> Resistance -> Lack of control


Fördelas trycket om på en större yta --> så minskar trycket (känns mildare) och du minskar (eller tar bort motståndet) och --> får tillbaka bättre kontroll och kommunikation med Din häst !

Kom ihåg - hästar är flyktdjur av instinkt ! Hur flyr hästar ? Jo, genom att springa eller hitta på något annat beteende...

Det kan till exempel vara saker som att slå med huvudet, bli stark och hänga sig på, rycka mot tygeltag, knäppa av (gå bakom handen), gapa eller sticka ut tungan, bita sig fast i bettet, klappra med bettet eller studsa med huvudet eller ruska på det, eller lägga tungan över bettet, kanske dra undan tungan eller hänga ut den på sidan.... mm. Då gäller det att försöka lista ut varför gör min häst så här och sen försöka lätta på trycket där just Din häst tycker det blir obehagligt och skarpt -> ger en störning.

Alla hästar har nämligen olika upplevelser och känslighet på de olika mjukdelarna inne i munnen! Bett kan även påverka nacken, käken, hakan och nosen beroende på kombination av mundel, sidostycke och samverkan mellan dessa.

Vi är alla olika som människor - alla hästar är också olika ! 

Ryttare och hästägare måste tänka på det !

Vi kan välja disciplin och bett - det kan inte hästarna !

Om Du fördelar om trycket i munnen och gör så att det förändras till det bättre dvs det upplevs som skönare för hästen, då minskar motståndet och hästens lust till flykt som kanske försvinner eller i alla fall reduceras. Därmed får Du tillbaka kontrollen och kan förfina din kommunikation med hästen ! Detta leder ofta till en bättre ridupplevelse och kanske ett bättre ridresultat.

Med mer kunskap om Din hästs mun och om bettens olika funktioner och inverkan (mundel, skänkel och olika kombinationer) kanske kan göra att Du kan uppnå bättre resultat och möjligen samtidigt ge hästen en bättre munhälsa !

Hos Bombers Bits kan Du beställa den mundel din häst föredrar eller behöver, i den tjocklek som önskas, med vilket sidostycke som behövs, i rätt storlek !

Analysera Din hästs fysiska förutsättningar för bett i munnen och se till dess fysik i övrigt och din egen nivå och vad ni arbetar mot - gör därefter dina val av bett !

Fråga oss - vi hjälper Er gärna med rådgivning om bett och betsling !

____________________________________________________________________
 
Annelie Engemoen
 
Ursprungligen från Vetlanda, bor på Värmdö utanför Stockholm. Aktiv inom hästsporten sedan barnsben. Tävlat i både hoppning och dressyr upp till medelsvår. Utbildad ridinstruktör i Vetlanda 1981. Älskar känsliga hästar och att utbilda yngre hästar med inriktning mot hoppning. Rider och tränar fortfarande aktivt. C-banbyggare. Avelsintresserad, unghästägare (sto f.2010 e.Converter II 1191 (Contender-Silvio) u. Ritzy Rose (Turban Rose-Maraton) 1/2 p från Dubbeldiplom Riddersberg Maj 2013 (Gångartstalang och 47 / 47 p).
Ledamot av Tävlingssektionen i Svenska Ridsportförbundet, Stockholmsdistrikt.
Introducerade Bombers framgångsrika bett till hästar och ryttare i Skandinavien redan 2006 och har jobbat med bett och utprovning, rådgivning och försäljning av dessa bett sedan dess !

Annelie Engemoen - Ritzy Rose (e. Turban Rose ue. Maraton)

__________________________________________________________________________________________________________________________

Bomber Nel

Bomber (Pieter) Nel, Pietermaritzburg, Sydafrika. Började som polocross spelare vid 9 års ålder umgås med hästar och tillverkar anatomiskt utformade hästbett sedan 30 år. Han driver framgångsrikt sin bettillverkning och övrig kringutrustning för häst på heltid sedan drygt fem år. Hans filosofi är att hitta nya material och nya lösningar och produkter hela tiden. Det han inte har det uppfinner han och tillverkar själv. Han tar fram nya bett till hästar i alla discipliner ihop med många framgångsrika ryttare i hela världen.

Bombers Equestrian Equipment

Reinventing     Redefining     Rethinking     Rediscovering

"There is no bad horse - The Human make the horse bad"

Bomber Nel, Master Bit Maker, Pietermaritzburg, South Africa

Annelie Engemoen, Bombers Bits Sverige, Bomber Nel, Master Bit Maker, Bombers Equestrian Equipment, South Africa,
Beatrice Norlander, Bombers Bits Sverige
i samband med Bombers besök i Sverige före Eurohorse, Februari,  2007
 
_________________________________________________________________________

 
 

AC Production © 2013
Bombers Bits, Hemmesta Dalväg 31, 139 30  Värmdö
0768-650 430
info@bombersbits.se