Vill Du också berätta Din betthistoria?! Ta en bild på Dig och Din häst - gärna "in action" med Bombers bettet i munnen förstår
 och maila till oss på info@bombersbits.se !

Så publicerar vi gärna här på vår referens sida !

 

 

___________________________

På fotot: Susanna med sina avelsston tilllika ridhästar Vada frá Árbakka och Imd från Stenholmen

 

Susanna Johnsson med familj bedriver avel av islandshästar under gårdsnamnet Gåvetorps Islandshästar

 

"Eftersom jag föreställer mig att hästen mår bäst av så lite yttre påverkan som möjligt får mina islandshästar till största delen gå utomhus året runt med tillgång till lösdrifter. De går barfota så mycket som möjligt och jag är noga med sadelanpassning, bett, förebyggande hälsovård o s v. Eftersom många islandshästar har liten mun med grund gom vill jag gärna använda ett litet smidigt bett som tar så lite plats som möjligt i hästens mun. Jag har tidigare mest använt korta tredelade mässingsbett till de flesta ridhästarna, liksom unghästarna, och ibland varierat med ett oledat svagt böjt bett med fasta ringar, som många "hästtandläkare" rekommenderar. Det senare har de dock inte känts så tillfreds med.

 

När jag på SM 2008 sprang på Bombers betten blev jag genast intresserad. Jag köpte ett 3D bett med lösa ringar till en häst med väldigt liten mun. Det var dock i minsta laget och jag ville även kunna använda det till min andra ridhäst och blev då erbjuden att byta. Jag fick göra en specialbeställning med extra liten mittplatta. Det dröjde ett tag innan det kom, men den som väntar på något gott....

 

Jag fick även möjlighet att prova ett 2D tränsbett med lockup och lösa ringar. Att detta bett skulle gillas av mitt gamla 4-gångs avelssto Vada, som jag dammat av och börjat rida igen efter fyra föl, betvivlade jag aldrig. Hon har alltid gillat 2-delade bett bäst, men jag har inte hittat något smalt och smidigt nog. Jag märker stor skillnad när jag rider henne på ovan nämda bett mot det 3-delade. Hästen blir lugn, tar mjuk och lugn kontakt med bettet och mjuknar i hela kroppen. Därför provade jag det 2-delade även till mitt 5-gångssto Imd, som visats till 1a-klass i avel ett tag efter bytet till Bombers Bits (och ny sadel:-). Även hon mjuknade och sökte sig ner med lugn mjuk kontakt på bettet. Båda gillar definitiv det 2-delade med lockup bäst. Snacka om nöjda kunder:-).

Susanna

 

________________________________________

Frida och Tilda

Frida Ydregård, Coral Tilda (d-ponny)

Tävlar dressyr på ett 2D Bombers bett 10 mm tjockt, väl format runt käken.
Sen vi bytte till Bombers bettet går Tilda mycket bra fram till stödet i handen och stadigt i sin dressyrform och arbetar mycket bra. Det känns en klar skillnad på henne och hon är mer stimulerad i munnen med detta bett av sötjärn. Vi varierar med några olika bett modeller för att få variation mellan träning och tävling. Vi kan verkligen rekommendera Bombers bits och den rådgivning och expertis de kan ge för att förbättra för både häst o ryttare.

__________________________________________

Totta Ogander, Carthagi Z
Cartan - Här på ett Baby Pelham Happy Tongue m deltatygel

Hoppar o tävlar på detta bett som fungerar mycket bra att reglera honom med då han är en stor häst med scoop och mycket vilja. Jag har fått bra hjälp med att prova ut och anpassa detta bett till hästens fysiska förutsättningar i munnen eftersom han är smal och liten i storlek samt har rak gom. Bombers Bits smala mundel och mjuka rundning ligger fint och passar honom perfekt.

__________________________________________

Jenny Davidsson Carello de Camperi - Chippen
3d Bombers bett

Jenny, Sandra o Marie Davidsson, Värmdö

Familjen Davidsson har nu under en längre tid samarbetat med Annelie och Bombers Bits. 
Vi har dels fått hjälp med att prova ut flera bett men också fått hjälp med att stämma av hur munnarna på våra hästar ser ut och fungerar. I dag använder vi och varierar några olika Bombers bett både i dressyren och i hoppningen på våra hästar, vilket fungerar väldigt bra. Den specifika hjälpen vi får från Bombers bits för att bättre anpassa betslingen i ridningen, framför allt på vår stora Oldenburgare "Chippen", har varit speciellt nyttig. Han är naturligt skev och har en mungipa som sitter högre på ena sidan därför krävs det en anpassning av bettläget samt mer avlastning i munnen vid hoppning och detta har fått honom mycket bättre och mer lyhörd, avslappnad och känslig i kommunikation med handen när vi rider, tränar och tävlar. Vi är mycket nöjda med Bombers betten och Annelie's support samt rådgivning och kan verkligen rekommendera Bombers Bits till alla som behöver hjälp med Bett och betsling!

__________________________________________

SM för Islandshästar 2009

 

SM för Islandshästar gick av stapeln 9-12 juli, 2009 på Strömsholm. Två ekipage från Värmdö tävlande för Ryttarklubben Stormur tog finalplatser. Båda använder Bombers Bits regelbundet. Skurdur - Martinas häst tävlade med ett Pelham från Bombers Bits ! Till vardags använder han även 3 delat och ofta helt bettlöst träns.

 

Martina Mannerstråle på hingsten Skurdur frá Bergstödum tog en 5:e plats i Femgång för youngriders (16-21 år).

 

Jenny Göransson på hingsten Snerrir frá Bae tog en 8:e plats i Fyrgång för seniorer. 

 

Martina Mannerstråle är 18 år och har tidigare följande meriter: SM guld två år i rad 2004 och 2005 i töltgrenen T2 där ett tölt-moment rides på slak tygel. Hon har också ett lagSM-guld för ungdomar år 2004. Då med valacken Fjölnir frá Hlidarbergi som är fyrgångare (tölt, galopp, trav och skritt). 

 

Skurdur är en förstaklass hingst som är 12 år och som vi köpt från Island och han är femgångare; (pass, tölt, galopp, trav och skritt).

 

På SM i år låg Martina länge bra till men konkurrensen var hård och hon hamnade på en 10:e plats i uttagningarna som betyder en plats i B-final (placeringar 6-10). Hon vann B-finalen och fick därmed chansen att rida A-final (placeringar 1-5). I A-finalen klättrade hon och Skurdur ytterligare ett pinnhål och knep tillslut en 5:e plats. För Mamma Beatrice Norlander som är coach och hästskötare blev det en nervkittlande tävling. Martina visar alltid mer tävlingsanda och rider bättre när hon har press.   

 

Jenny Göransson är ridinstruktör, nationell domare och har tävlat i många år på nationell nivå. I år kom hon till B-final och placerade sig totalt på en 8:e plats. Det var det mål Jenny hade ställt upp för sig själv. Martina har tränat en hel del för Jenny.

 

BOMBERS BITS GRATULERAR TILL FRAMGÅNGARNA !

__________________________________________

Hej,

Att få in en metallbit (bettet) i munnen var ingen hit, tyckte Cinnamon. Nja, prova själv så får Du se hur behagligt det är. Men ska man bli en körhäst så är det tyvärr nödvändigt, i alla fall skulle inte jag våga köra med grimma...

Eftersom jag är flexibel och öppen när det gäller hästarnas utrustning så provade jag  flera olika typer av bett. Det första, ett ganska nätt tredelat med parerstänger gillade hon inte alls. Hon fick sen testa ett tredelat järn-koppar med rörliga ringar. Det verkade inte heller bra. Jag kom sedan på att jag hade ett ganska nytt nätt oledat, litet svängt bett av märket Bombers Bits, som är mer anatomiskt utformat. Det sägs ligga bra i grunda munnar, och min ena islänning gillar det bäst. Och se- det var en helt annan uppsyn på Cinnamon-
damen när hon provade det.

Idag satte jag tömmarna i bettet och tränade på att hon skulle förstå riktningen. Med understöd av körpisken på motsatta sida och röstkommandon "höger" eller "vänster" (det har vi tränat vi löslongering i picaderon några gånger, röstkommandona alltså) gick det över förväntan. Den lilla skimmeln svängde enligt önskemål, så jag blev helt överraskad. Hon gillar också fortsättningsvis bettet (Bomber Bits oledade svagt svängda) och tuggar bara litet lätt. Matte är helnöjd idag!

Mvh UllaBritt

_________________________________________

Johanna Sommar, Mantovani, 3 delat m lösa ringar

      

                   Här på ett Happy Tongue, halv parerstång                             Här med ett 2delat Tom Thumb

Hej,

Jag har ett halvblod född -99 som jag haft sen 2006. Han är stor med långa ben, ganska lång och blir svår att samla och lägger sig gärna på bogarna.
Jag har valt att vända mig till Annelie då jag hade stora problem i början att rida hästen då han var väldigt stark. Fick då prova ett tvådelat med Tom Thumb sidostycken, han lyssnade jättebra och det blev mycket bättre. Sen började han bli stark på det med och vi fick då byta igen till ett annat bett. Detta gick han bra på i nästan 10 månader, sen tyckte jag han blev stark och rörig igen. Tog då kontakt med Annelie igen och berätta att han slår med huvudet och inte hoppar igenom sprången. Då fick jag ett rakt bett med tungfrihet och enringspessoa sidostycke som fungerade bra. Det var dock något för långt vilket gjorde att det blev lite kläm i munnen.
Då bad jag Annelie komma och mäta munnen på min häst. Då tog hon fram ett helt vanligt rakt bett med tungfrihet och med halv parerstång. Sen dess har vi inte hoppat på något annat bett. Hästen har slutat slå med huvudet och hoppar nu med hela kroppen. Till vardags rider jag på ett två delat tränsbett, rakt bett med tungfrihet och vanliga rörliga ringar eller hackamoore som jag byter mellan minst två gånger i veckan, hästen är nu mer harmonisk och trevligare att rida. Han har inga besvär i munnen längre då vi hela tiden byter bett så det inte skaver !

Jag har: 1 tvådelat, 1 tredelat, 1 tvådelat Tom Thumb, 1 Happy Tongue med rörliga ringar och 1 Happy Tongue med parerstänger från Bombers Bits.
 
Tack Annelie för all hjälp!

Johanna Sommar, Värmdö                                 

_______________________

 

      

René Flück, Curnational, Hingst f 2003,
e: Irco Mena 763 u:Curra Curra ue: Cortez 679

 

Här går Curnational på ett 3- delat Colin Miles med Tom Thumb sidostycken. Han rids även på ett vanligt 2 delat Bombers tränsbett med lösa ringar (ovan till höger). Curnational har gjort sin debut i 1.40m nationell.

 

René ”Jag använder Bombers betten för att jag vet att det alltid finns ett bett som passar till varje häst.”

 

 

René Flück
Hoppryttare, Tränare, Uppfödare,
A-Banbyggare, Hovslagare

Södertörn Ryttarcenter, Stockholm, Sweden
www.ryttarcenter.com

_______________________

Hej,

Vi fick en helt ny ponny kändes det som!

Vi köpte vår ponny, sto född -92, 145 cm, irländsk import av okänd härstamning i februari, 2005. Hon är antagligen welsh cob med en smula häst, alltså av den grövre typen men ändå energisk när hon jobbar. Hon var då riden mest akademiskt på stångbett av sin förra ägare. Hon behärskar skolorna och tränade medelsvår dressyr med sin förra ägare. I hoppning tränade de Lätt A på träns med vanligt tredelat bett.

Vi, jag och min 15-åriga dotter har dock haft svårt att få ponnyn att gå i bra form på det tredelade bettet. Hon har inte tagit bettet utan meckade mycket med huvudet och sprang ofta och gapade istället. Vi anlitade både veterinär för att kolla om hon hade ont någonstans och två olika tandläkare. Den första tandläkaren tog bort lite hakar på ena sidan och då blev hon tillfälligt bättre.

Men med Bombers anatomiska bett som vi använt några veckor har tjafset med huvudet försvunnit. Största skillnaden är att hon verkligen TAR bettet. Dessutom verkar baken hänga med, hon trampar med en annan nyfunnen energi.

Så tack för vår nya ponny !

Hälsningar

Tina, Stockholm

_______________________

Hej!

 

Jag har provat Bombers Bits på flera hästar (se nedan).

Jag tycker att det är mycket stor skillnad på dessa bett och på vanliga bett. Jag upplever att hästarna överlag är lättare att rida och mer avslappnade i munnen.

 

Sto, f  98, tävlat upp till 120, skulle debutera 130 precis innan hon blev skadad (fick en spricka i bak knäet). Sattes igång då hon hade vilat i 6-7 månader, nu varit igång i 3,5 månader. Hon kan vara väldigt ”vild”, bocka och busa. Fantastisk hoppteknik, kan dock bli lite stark efter hindren samt dra tag lite i bettet, aldrig på tävling men på träning. Har ridit henne på ett väldigt, väldigt smalt tredelat bett men det blev för bra då hon inte vågade ta tag i hindren utan väntade för länge. Bytte därefter till ett lite tjockare tredelat bett men med platta i mitten som har funkat väldigt bra på henne.

 

Testade Bombers B 12 Colin Miles, Tom Thumb, 120 MM

 

Har funkat väldigt bra på henne. Skillnaden är att hon är mycket lättare i munnen och känns lättare i handen att rida. Dock vågade hon inte riktigt gå fram på detta bett utan blev lite passiv i sin framåtbjudning. Släppte efter en stund då hon vant sig vid bettet. Vid vissa tillfällen under ritten drog hon ändå tag i bettet, (väldig skillnad sen tidigare då hon har dragit mycket kraftigare, nu var det väldigt försiktig). Nu funkar hon perfekt på bettet och jag rider henne dagligen på det. I hoppningen är det också stor skillnad då hon inte drar lika mycket efter, dock händer det fortfarande. Hon har även blivit lugnare innan hinderna och väntar på dem på ett helt annat sätt än vad hon gjort tidigare.

_______________________

 

Val, f 95, Tyskt blod.Tävlad 140. Har en tendens till att bli väldigt stark desto mer man hoppar honom. Han är extremt positiv till hoppningen och tittar aldrig på något utan har ett sug efter nya hinder hela tiden. På marken är han inga problem att rida utan lugn, spänstig och väldigt snäll. Tidigare gick han på ett stångbett då jag inte hittade något mellanting som funkade bra på honom, dock har stångbettet varit något för starkt för honom så jag har haft kedjan väldigt löst.

 

Testade Bombers B 12, 3 D Tränsbett, 125 mm

 

Efter det att jag bytte till detta bettet blev det en helt annan häst! Han var mycket lättare att rida på hinder och jag kunde hålla ihop honom mellan hinderna utan att han gjorde små ”kaninhopp” fram för att slippa undan, utan han tar förhållningarna på ett helt annat sätt och fast att jag lättar när han har svarat på en förhållning stannar han kvar i samma tempo, det blir alltså inga tempo skillnader så fort jag släpper utan han tar det väldigt lugnt och behåller den galoppen jag ber honom om.

 

_______________________

 

Val, f 01, Tyskt blod, var ute och tävlade med honom två gånger i slutet av 2006, han behövde grundridas mycket innan han var redo. Pigg och glad när han är igång, har en tendens att ”dö” i skritten. På senare tid har han blivit lite hängig i munnen och vill inte riktigt ta skänklarna så som han har gjort tidigare, utan springer iväg lite. På så sätt har han blivit lite svår att ställa igenom. I hoppningen är han väldigt positiv och tittar nästan aldrig. Bra teknik, han har lätt för sig och är snabb och kvick i benen. Har ridit honom på ett vanligt delat bett men med ”överdrag” på sidorna vid ringarna för att undvika att han nyps.

 

Testade Bombers B 10 HAPPY TONGUE, 125 MM

 

Funkat mycket, mycket bra på detta bett. Har blivit otroligt lätt att rida och han trivs verkligen mycket bra på det. Han har slutat att hänga och trampar under sig på ett helt annat sätt än vad han har gjort tidigare. Han har även fått en mer positiv inställning till att gå ut gå ett riktigt dressyrpass, vilket han tyckte var halvroligt innan.

 

Veronica & Ulla Hallberg-Fischer, Skåne

 

_______________________

 

Happy Tongue m lös ring, 2-delat tränsbett m lock-up, Kandar Happy Tongue B 10

 

Vi har provat olika bett. Vår hästtandläkare har konstaterat att hästen var väldigt låg och liten i munnen och därför rätt svårbetslad. Bombers betten ligger väldigt stilla och bra i munnen på honom. Då Bombers betten tar mindre plats och känns bekvämare för hästen så tvekade vi inte. Vi använder dem i allt arbete och hästen tar mycket fint stöd, är lugnare och stadigare i formen. Vi är mycket nöjda och rekomenderar dessa bett till andra! 

 

Malin & Fredrik, Göteborg

 

 

 

 

 

_______________________

 

Nina Bergholtz

Internationell avelsdomare som också utbildar inom avel. Nina har lång tävlingserfarenhet sedan början av 80-talet på islandshäst. Nina driver Himmelsrums Islandshästar med avel och ridskola. Nina har ett 3 delat Bombers Bits till en av sina hästar. Så här säger Nina -

 

"Min nya tävlingshäst känns tillfreds med bettet. Jag tycker jag kan rida med finare hjälper och han känns mer harmonisk. Tidigare ruskade han på huvudet då och då, och verkade ibland irriterad. Nu är han lugnare."

 

 

 

_______________________

 

 

Olafur (Oli) Asgeirsson

Känd ryttare och tränare av hästar på Island. Oli har vunnit Isländska mästerskapen i Tölt. Oli tycker följande -

 

"Jag tycker att betten är mycket tilltalande. Jag tränar så många olika hästar och prövar olika typer av bett på dem. Med Bombers Bits olika modeller kan jag hitta något som passar hästar som tidigare varit oroliga i munnen. Ett tävlingssto som jag tränat i tölt blev klart mer tillfreds med ett 3 delat nättare bett från Bombers Bits i munnen." 

 

  

 _______________________

 

 

 

"I am currently using the Bombers Bits. I have almost all of our riders stabling with us using them.

I find that the horses are happier and work better with these bits. They are soft and kind on the horse's mouth. I had a few horses and ponies with sores in their mouth and since I have using these bits the sores have since disappeared.

I am really happy with these bits especially for the younger horses, they tend to accept the bridle much quicker.

Thanks"

Tamar Bernstein
Farnham Riding School &
Children's Competitive Yard
Johannesburg
South Africa

 

 

 

 

_______________________

 

 

Vill Du också berätta om Din upplevelse med Bombers Bits?

Maila Din historia till info@bombersbits.se

 

AC Production © 2013

Bombers Bits, Hemmesta Dalväg 31, 139 30  Värmdö
0768-650 430
info@bombersbits.se