Här ser ni min häst Ritzy på ett tunt Bombers Baby Pelham Mullen (rak) mundel i 12 mm tjock mässing med korta skänklar. Deltatygel användes. Hon har inte mycket plats i munnen när man kikar in och mest pga hennes stora tunga som är stor både framtill och baktill i munnen. Hon är inte speciellt känslig varken i mungipor eller övriga slemhinnor. Dock om man tar i henne (vid hoppning t ex) och bettet råkar röra vid räfflorna i gommen så slår hon med huvudet. Annars ger hon ett mycket lätt stöd i handen. Detta bett kan alltså inte störa henne alls uppåt i gommen och ligger fint och tar liten plats. Kedjan (med kedjeskydd på) gör också att bettet håller sig still och man behöver rida med mycket mindre hand rörelser och får ett mycket bra gensvar.

Sätter man in ett 3 delat bett med platt länk på Ritzy slår hon inte med huvudet men kan bli lite tyngre och dra emot. Detta på grund av trycket bettplattan i mitten utövar på hennes tunga. Det påverkar även hennes sväljningar och kan störa henne lite pga av det. 

Om jag tar ett 3 delat bett med rund mellanlänk börjar hon slå med huvudet oavsett typ av arbete, men speciellt mot hinder. Då visar hon ännu mer känslighet på tungan. Den är stor och tjock och tar all plats i hennes mun.

På ett tvådelat bett i hoppning slår hon med huvudet när man tar förhållningar. Annars funkar det bra i markarbetet och dressyren. Det är12 mm tjockt och med lös ring.

 

För tävling funkar hon alltså bäst på ett Pelham Mullen med babyskänkel med kedja under hakan. Det ger en bra skärpa så hon lyssnar och kommer tillbaka och väntar och denna mundel fördelar trycket jämnt över hela munnen. Nacktrycket ökar med skänkeln. Den smala mundelen tar liten plats och trycker inte för mycket på tungan. Ritzy är en kratfull häst och känns betydligt större att rida än sina 164 cm men med detta bett så är kommunikationen förfinad och det behövs ringa kraft men mer känsla.

Jag rider med engelsk nosgrimman eller med Aachen vid hoppning, I övrigt varierar jag med smalt 2delat bett för dressyr och markarbete (med eller utan lock-up) samt med hackamore för uteritt och vissa lätta markpass och ibland tar jag ett rakt bett med fast ring vid tömkörning och longering. Ibland provar jag också ett bettlöst träns. Det är bra för hästens mun att få vila helt från tryck i munnen och vi tränar på god lydnad och lyhördhet !

----------------

Att hitta rätt bett till sin häst kan vara svårt. Det är många saker man bör tänka på.
Här följer några tips på hur man lyckas med utmaningen att hitta 
rätt bett till sin häst!

 

KONTROLLERA MUNNEN REGELBUNDET PÅ DIN HÄST

Kontrollera alltid munnen på Din häst regelbundet.

Minst en gång per år eller oftare beroende på ålder och behov.

Hästens tänder kan växa fram till 5-6 års ålder. Var speciellt noga vid 3 - 5 års ålder då många tand och bettproblem grundläggs pga att vi inte kontrollerar munnen tillräckligt ofta och hästen ofta utbildas och tränas intensivt under denna period !

Undersök och titta in i Din hästs mun för att bättre lära känna Din hästs fysiska förutsättningar för bett i munnen

RÄTT STORLEK PÅ BETTET O ANPASSA TRÄNSET

Mät Din hästs mun för att säkert få rätt bettstorlek så att skador kan undvikas. En munmätare från Bombers kan med fördel användas.

Undvik för långt bett (för stort) som blir skarpare än ett kortare och därmed ger ökad risk för skador. Se dock till att det inte blir FÖR kort för då kan det leda till fnas eller skav i mungiporna. Lagom är bäst.
(Det är vanligaste orsaken till skador i hästars munnar - för långa/stora bett) - man klämmer skinnflikar, sliter på tänderna och skaver mot slemhinnorna...

Byt bett och nosgrimma ofta. Den ska vara ett stöd för bettet, men inte sitta åt. Stäng inte in några bekymmer.

Rid helst inte på samma bett flera dagar och träningspass i rad. Om hästen får hög belastning av bett på samma ställe i munnen för länge och för ofta kan skador uppstå ganska lätt.

RÄTT MODELL FÖR DIN HÄST

Använd alltid milda bett (som din häst tycker) i den mån det går. Vid behov kan man alltid använda ett bett med annan (starkare) inverkan på hästens mun om det skulle behövas för korrektion eller tävling, men aldrig under för lång tid. Gå alltid tillbaka till mildare bett igen när resultat uppnåtts. Vad som är skarpt för en häst kan uppfattas som milt och skönt för en annan - och kom ihåg - ett bett är aldrig skarpare än ryttarens händer !

En lös ring på bettet ger snabbast eftergift och direktverkan på bettet och därmed en omedelbar lättnad inne i munnen på hästen vid eftergift. Hästen kan också enklare lyfta mundelen med tungan för att avlasta tryck inne i munnen vid behov

En fast ring på bettet ger ett bra stöd och en jämn fördelning av tryck vid mungipan. Marginellt långsammare och något styvare än en lös ring när eftergiften gives.  En fast ring gör att bettet ligger mer still i munnen och mundelen kan inte lyftas upp och manipuleras av hästen lika lätt. Bra om hästen är känslig i mungiporna och känslig allmänt och kanske orolig i munnen.

En parerstång som sidostycke ger en bra tryckfördelning över en längre yta i mungipan samt ett stöd vid sväng och tygeltag. Bettet kan ej glida in i munnen

Hävstångsbett bör användas med kedja eller bettrem fäst i sidostyckena under hakan (bit strap: som en kort smal deltatygel) annars blir hävstångsrörelsen större och bettet därmed skarpare

Även korta skänkel bett eller bett med stora D-ringar bör ridas med en sk bit strap eller kedja för att balansera bettet (minska sidostyckets hävstångsavstånd) och undvika att det glider åt sidan eller in i munnen

En sk skumrem kan också med fördel användas för en ännu bättre anpassning av ett Pelham eller ett Kandar

 

BETTLÖST BRA FÖR ALLA HÄSTAR

Vänj Dig och Din häst vid att ha ett bettlöst alternativ där Din häst helt kan få vila från tryck i munnen men ändå ridas och tränas. Sidepull, kapson eller repträns kan med fördel användas. Du får en lydigare häst och Din häst får förhoppningsvis en finare munhälsa ! Hackamore ska användas med stor försiktighet och endast av erfarna ryttare.

Om Du använder ett skarpare bett en tid för Din häst - glöm inte att belöna hästen med ett snällare bett när Du uppnått önskat resultat. Fortsätt aldrig med samma bett för länge

Tillbaka till så naturligt och så snällt bett som möjligt för varje häst, som i sin tur ger så liten störning som möjligt för hästen och kom ihåg – hästen kan inte välja disciplin och bett – men det kan vi !

 

 

Varför finns det så många bett?
Foto: Annelie Engemoen vid besök hos Teun van Reel, Holland, maj 2007

VISSTE DU ATT


- När vi stoppar in bett i hästens mun påverkar vi hästens mun och tuggsystem (för att få i sig mat) 

- Man ska inte aktivt raspa friska tänder om det inte behövs. Då kan man störa hästens
möjlighet att äta på ett naturligt sätt och slita på tänderna i onödan

- När hästen sväljer finns det inget utrymme kvar i munnen för ett bett - betten tar plats i munnen och trycker på flera ställen ! Titta in och ha kontroll på hur Din häst ser ut och var den får tryck ! ALLA är olika - ha koll på Din hästs mun !

- Det är mycket vanligt med tryck och klämskador i munnen på våra hästar. 70 % av alla ridhästar har någon form av påverkan i munnen pga av bett, nosgrimmor och händer enl studier gjorda av  Torbjörn Lundström, Djurtandvårdskliniken, Söderköping för några år sedan

- Bakom framtänderna i hästens mun finns en punkt som när den berörs är en utlösande reflex för hästen att gapa (föra upp fodret bak i munnen där det ska malas sönder genom ett malande fram och tillbaka där stråna krossas/mals sönder och finfördelas innan de ska sväljas ner) Med ett bett i munnen så kan denna reflex utlösas och därmed störa vår kommunikation via bettet med hästen

- När Du provar ett nytt bett, sätt aldrig på nosgrimman och dra åt hårt, utan låt hästen prova och anpassa sig till bettet och se på hästens reaktioner först innan du sätter nosgrimma på plats o spänner åt

- Nosgrimman är som ett stöd som ska hålla bettet på plats och se till att bettets funktion optimeras. Den ska aldrig spännas åt för hårt utan endast stödja bettet i dess funktion. (2 fingrar från kindben o nedåt och 2 fingrar innanför är en bra tumregel)

- Du kan halvera antalet skador i munnen om Du har 2-3 bettalternativ och byter flera gånger varje vecka. Glöm inte detta. Det gäller alla hästar oavsett ålder och utbildning. Det är skönt att ibland slippa helt - välj därför även gärna ett bettlöst alternativ som passar just din häst

- Variationen av utrustning — rätt bett, anpassat träns och en fin hand är nyckeln till en fin mun hos Din häst

 

***********************************************************************************

Fråga gärna mig om hur Du mäter och tillpassar

ett bett för Din häst!

Annelie Engemoen
0768-650430

 

AC Production © 2013
Bombers Bits, Hemmesta Dalväg 31, 139 30  Värmdö
0768-650 430
info@bombersbits.se